home > over ons > nieuwsbrief

Wethouder af!

Auteur(s): Ton Roerig

Sinds half april 2010 ben ik - na twee en half jaar - wethouder af in de gemeente Hilversum. Het is een aangename overgangsperiode voor mij. Een sabbatical of in between jobs zoals dat tegenwoordig vriendelijk heet. Dat klinkt in elk geval anders dan 'ambteloos burger'.

Overigens klopt die laatste term sowieso niet, want ik (was en) ben voorzitter van een drietal besturen/raden van toezicht en lid van twee andere besturen. In dat werk kan ik nu duidelijk meer tijd steken dan tijdens het wethouderschap.

Bovendien gaat alles nu in een iets normaler tempo, dus niet altijd vliegen en draven om weer op tijd weg te komen bij de vorige afspraak om op tijd bij je volgende te kunnen zijn. Niet voortdurend nog een lange lijst met belafspraken hebben liggen. Het is een vreemde gewaarwording om te kunnen genieten van dat, voor mijn gewone doen, te lage leeftempo. En toch voelt het goed. Je komt tot rust tot een niveau dat je meestal niet bereikt tijdens een baan.

Met bevlogenheid je werk doen is een groot goed, maar het gaat soms toch wel ten koste van jezelf en je gezin. Omdat ik in Zoetermeer woon, ook toen ik wethouder was in Hilversum, heb ik de afgelopen jaren veel tijd van huis doorgebracht. Ook al heeft mijn vrouw een heel leuke baan en zijn mijn kinderen al 13, 16 en 19 jaar, toch is het fijn om weer meer tijd met ze door te kunnen brengen. Om te praten over toekomstige studiekeuzes, profielkeuzes, over de nukken tijdens de pubertijd. Als dan ook nog het zonnetje schijnt, terwijl je een kop koffie drinkt, dan vraag je je onwillekeurig weleens af ´of het het allemaal waard is´. Natuurlijk word je niet tweemaal wethouder als dat antwoord nee zou zijn. Het is en blijft een eervolle en zeer uitdagende functie, ondanks de drukte en mede dankzij het feit dat je voortdurend de afweging moet maken tussen algemeen belang en individuele belangen.

Intussen geven de gesprekken die ik voer steeds nadrukkelijker uitzicht op een volgende functie. Naar alle waarschijnlijkheid zal dat de komende jaren een niet-politieke functie worden, maar nog steeds wel in de publieke sector. Want na 22 jaar in ambtelijke en politieke functies merk ik nog elke dag dat de publieke zaak me zeer aan het hart gaat. Of het nu gaat om Haagse politiek of een conflict tussen een actiecomité en een gemeente. De tijd zal leren waar en wanneer. Tot die tijd draag ik graag mijn opgedane kennis en ervaring over aan nieuwe wethouders, zodat ze er hun voordeel mee kunnen doen.

Ton Roerig was in 2002 deelnemer aan het Wethoudersprogramma van Publiek Domein. In de periode tussen zijn twee wethouderschappen en in het najaar van 2010 draagt hij als programmaleider en gastdocent bij aan de (wethouders-) programma's van Publiek Domein.

 

« Terug
« Artikelen zoeken