home > over ons > nieuwsbrief

Filmtips

Auteur(s): Welmoet Spreij

Geen boek maar twee films die ik graag aanbeveel. De films gaan over jongeren met problemen aan wie de hulpverleners hun handen vol zouden hebben. En eigenlijk speelt de hulpverlening in beide films geen rol. Geen van beide films biedt een oplossing. In We need to talk about Kevin is er hulpverlening nodig, maar is deze niet voorhanden; in Les Géants is er geen hulpverlening, maar blijkt dat ook helemaal niet nodig te zijn.  

We need to talk about Kevin (2011)
Regie: Lynn Ramsay 
Een film die alle jeugdhulpverleners beslist moeten zien. Het is het verhaal van een volstrekt onmachtige moeder en Kevin, haar vreemde, agressieve zoon. Naarmate de film vordert, stapelt de onmacht zich op. De goedbedoelende vader ziet de problemen niet, en ook de arts wimpelt de zorgen van de moeder af. De spanning bouwt zich op richting het desastreuze einde, wanneer Kevin helemaal ontspoort. Na het zien van de film vraag je je af hoe het zo ver heeft kunnen komen. Het zet je aan het denken: Wat is de rol de ouders, van het onderwijs, van de hulpverlening en hoe ga je om met schuld en schaamte?  

Les Géants (2011)Regie:
Boulie Lanners
 
Twee tienerbroers, Zak en Seth, worden door hun moeder aan hun lot overgelaten in een vakantiehuis in de Belgische Ardennen. Er is geen geld, te weinig eten, en er valt niets te beleven. Samen met leeftijdsgenoot Danny roken ze jointjes en gaan ze joyriden, alles om de verveling te bestrijden. Hun ontmoeting met Boeuf, de plaatselijke drugsdealer, blijkt het begin van een geweldig avontuur. Als je als overheid, als hulpverlener deze situatie zou aantreffen, zou je deze jongens onmiddellijk uit huis plaatsen. Maar ze blijken sterk en veerkrachtig te zijn. Een prachtig voorbeeld van eigen kracht. Ondanks de ellende komt het wel goed met de jongens. Ze hebben veel aan elkaar, zijn creatief, hebben humor en weten in de omgeving ook nog een volwassen vrouw voor zich in te nemen die op het goede moment voor ze klaarstaat. Deze film laat mogelijkheden zien van eigen kracht, solidariteit en het wonder van een goede fee. Het maakt optimistisch.  
Welmoet Spreij, Clustermanager individuele ondersteuning Wmo, gemeente Amsterdam 

« Terug
« Artikelen zoeken