home > over ons > nieuwsbrief

Wij zijn nog steeds geen Jomanda!

Auteur(s): Geert Neelen,
Wethouders beschouwen hun secretaresse als een van de belangrijkste adviseurs. Welke adviezen hebben bestuurssecretaresses zoal voor wethouders? Waar moeten wethouders volgens hun eigen secretaresses op letten? Geert Neelen (programmaleider van groep 2 van het Wethoudersprogramma en directeur van Publiek Domein) vroeg het aan Leonie van de Reep, hoofd bestuurs- en managementondersteuning van de gemeente Amersfoort. Dat levert onderstaande adviezen op die weliswaar redelijk common sense zijn maar blijkbaar nog lang niet altijd common practice.


Neem de tijd om met je secretaresse jouw agenda te bespreken. Wat vind je belangrijk en welke afspraken zijn 'heilig'? Het is voor secretaresses belangrijk aangesloten te blijven op waar jij als wethouder mee bezig bent. Alleen dan kunnen ze je goed ondersteunen. In de praktijk sneuvelen deze agendabesprekingen meestal het eerst. Maar het is wel nodig want bestuurssecretaresses kunnen geen gedachten lezen, of zoals Leonie het verwoordde: "Wij zijn nog steeds geen Jomanda." Wees dus duidelijk en zeg hoe je het wilt. Het is ook prettig als de wethouder op je vragen een ‘ja' of ‘nee' antwoord kan geven. En als dat in deze fase nog niet kan, zeg dat dan.

Geef ook duidelijk aan waar je naar toe gaat. Meld het als je op pad gaat, zowel binnen het gemeentehuis als daarbuiten. Dat is voor bestuurssecretaresses belangrijk in het geval van noodzakelijk overleg of een dreigende crisis. Gekscherend hadden we het erover dat het wel handig zou zijn als wethouders een chip geïmplanteerd konden krijgen. Dat gaat natuurlijk te ver. Maar bestuurssecretaresses worden er regelmatig gek van als de wethouder weer eens onvindbaar is.

En tenslotte: wees respectvol, beleefd en attent. Als je de bestuurssecretaresse als jouw belangrijkste adviseur beschouwt, behandel haar dan ook zo.


Publiek Domein biedt bestuurssecretaresses van wethouders die deelnemen aan het Wethoudersprogramma of het Kerntraject de workshop "De gebruiksaanwijzing van mijn nieuwe bestuurder aan". De eerste groep is al overtekend (workshopdatum = 12 september 2014). Aanmelden voor de wachtlijst voor een nieuwe groep kan via y.smit@publiekdomein.nl.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Relevante leergangen: Wethoudersprogramma, Kerntraject voor wethouders

« Terug
« Artikelen zoeken

Aanvragen eNieuwsbrief


Publiek Domein geeft vier keer per jaar een digitale nieuwsbrief uit met achtergrondartikelen bij de trends en ontwikkelingen die wij in het openbaar bestuur signaleren.

De redactie van de Nieuwsbrief wordt gevormd door:


Reacties op de Nieuwsbrief kunt u mailen naar utrecht@publiekdomein.nl.