home > over ons > nieuwsbrief

Vers blijven - Wethouder als publieke verbinder

Auteur(s): Jetske Zijlstra,


                                                   


In de reeds vele jaren dat ik meedraai als docent in de het Wethoudersprogramma ontmoet ik bevlogen, gepassioneerde en betrokken wethouders. Ze zijn dan nog ‘vers': ze staan aan de start van hun wethouderschap. Het zou mooi zijn als deze versheid behouden zou blijven.

Waarom is die versheid zo belangrijk? Het waardevolle van verse wethouders - ook vanuit het oogpunt van verbinding is dat ze nog duidelijk met een been in hun ‘vorige leven' staan. Het leven van een burger (werkend, studerend of ondernemend). Een positie waar je je passie nog vrij en zonder grote consequenties de vrije loop kunt geven. Een positie waarin je dicht bij je doelgroep staat en je je makkelijk kan verplaatsen in de ander. Vanuit deze positie, dit vrije denken en voelen, ben je ook in contact.

Het onvermijdelijke systeem


Maar als wethouder opereer je niet op jezelf. Je bent onderdeel van een systeem en daarin heb je ook nog eens een bijzondere rol. Dat systeem bestaat al heel lang en heeft zo zijn eigen wetten, regels en gedragspatronen. En of je het wilt of niet, ongemerkt ga je je ernaar gedragen, zoef je erin mee. Onvermijdelijk.

Voor je het weet sta je bij een optreden in beleidstaal te spreken, grootse perspectieven te schetsen en ontbreekt het aan bevlogen gepassioneerde voorbeelden en gedachten over aansprekende zaken uit de praktijk. Of zit je voor je het weet vast in een overtuigingsmodus en ben je bezig de mensen ergens naartoe te praten in plaats van contact te maken, ze de hand te reiken. Je komt in een wij/zij situatie terecht. Maar je krijgt hier (als je uit verbinding bent) wel altijd perfect feedback op. Van je eigen publiek. Dat moet je dan wel als feedback zien en niet als weerstand!

Vier je successen


De grote vraag is natuurlijk: kun je eigenlijk wel vers blijven, in ieder geval voor een groot deel? Ja, dat kan, maar dat kost tijd én bewuste aandacht. Dat vind ik iedere keer weer zo bijzonder in deze workshop. Ik zie de deelnemers in het oefenen stuk voor stuk de valkuil ofwel het systeem in stappen. Maar door te leren de waarnemersrol aan te nemen, jezelf te gaan beschouwen en een aantal cruciale vragen te stellen, en ook feedback te ontvangen van je collega's, is een ieder heel goed in staat om ter plekke ander gedrag in te zetten. Zo communiceer je vanuit de versheid, dat leidt tot contact, verbinding en een effectief resultaat.

Wat is er dus nodig om als wethouder publieke verbinder te zijn en te blijven? Maak de keuze om regelmatig even stil te staan (alleen, met een collega of middels intervisie) en waar te nemen. Kijk naar gedrag (van jezelf en de ander, zonder schuldvraag): waar verloor je verbinding? En waardoor kwam dat? Andere gedragskeuzes maken, andere interventies bedenken. En vergeet niet je successen te vieren.

Jetske Zijlstra is zelfstandig trainer en coach, gespecialiseerd in het werken met psychodrama, systeemgericht werken, intervisie (begeleiding) en interactief theater. Zij is bij Publiek Domein docent in
de Leergang Strategisch Bewegen in Gemeentelijke krachtenvelden, in het Wethoudersprogramma (dat Publiek Domein samen met 'Gossink En' aanbiedt en waarvan de vijfde groep start op 12 februari a.s.) en in diverse maatwerktrajecten.

---------------------------------------------------------------------------------------------


Relevante leergangen: Wethoudersprogramma, Strategisch Bewegen in Gemeentelijke krachtenvelden (SBG)

« Terug
« Artikelen zoeken

Aanvragen eNieuwsbrief


Publiek Domein geeft vier keer per jaar een digitale nieuwsbrief uit met achtergrondartikelen bij de trends en ontwikkelingen die wij in het openbaar bestuur signaleren.

De redactie van de Nieuwsbrief wordt gevormd door:


Reacties op de Nieuwsbrief kunt u mailen naar utrecht@publiekdomein.nl.