home > over ons > nieuwsbrief

Life is a ballgame - Een persoonlijk verhaal

Auteur(s): Léon Boer
‘Oh jij doet S-B-G!' Het afgelopen jaar werd dit vaak gevolgd door een vette glimlach: ‘Dat is die cursus waardoor je óf een andere partner gaat zoeken óf een andere baan. Toch!?' Met zulke mythische proporties verkoopt een leergang zichzelf. PR overbodig. Succes verzekerd.
Doorgaans beantwoordde ik dit, half verlegen, half afhoudend, met een schamper lachje. In de categorie: ‘Zeg eh, wat weet jij meer dan ik...'

Mythe doorgeprikt?


Bij het begin van de leergang SBG was mijn scheiding nog niet zo heel lang achter de rug. Ik stond, na een tweejarige pendel tussen 050 en 020, juist weer op het punt om samen te gaan wonen. Nee, dat was dus niet wat ik hoopte te vinden. Volgende stappen op weg naar een nieuwe baan. Ja, dat wel. Maar erg uitgesproken was ik daar niet in. En eerlijk gezegd: nu nog steeds niet. De SBG-mythe doorgeprikt? Misschien.

Ik vond wel totaal iets anders. Iets onverwachts. Maar (achteraf) wel plaatsbaar. Iets wat ik de komende jaren als een schat ga koesteren! Namelijk speels en schelms zijn.

Niet dat dit er altijd dik bovenop ligt. Een enig en beschermd kind, afkomstig uit een Oost-Gronings dorp op de grens van klei en veen. Vervolgens opgegroeid en ergens halverwege opgeklommen in de ‘sociaaldemocratische zuil'. Een boekenwurm die als de eerste van zijn familie de universiteit bezocht. Doorgaans zijn dit eerder garanties voor een flinke en serieuze verbetenheid (voorbeelden te over) dan voor een portie losse spontaniteit. Meer de ernst dan de luim.

'Jij hebt iets speels'


Maar pel je die laag er af, dan zit er van kinds af aan een laag onder van open, speelse nieuwsgierigheid. Dol op geestige opmerkingen en streken. Maar (tot nu toe) meer privé dan (zeker vanaf puber) in het openbaar. Het was vooral Geert Neelen die mij (‘jij hebt iets speels') hier op heeft gewezen. Dit bewustzijn is nog eens versterkt door zen. Pardon, zen? Dat is toch meer iets voor eenzelvige, cerebrale, in het zwart geklede types? Nog verder vast in de zompige klei? Mis!

Binnen zen zijn de 'Tien afbeeldingen van de Ossenhoeder' al meer dan duizend jaar een begrip. Ze geven het transformatieproces weer van een zen-beoefenaar. Het laatste, uiteraard meest ultieme, plaatje is die van een blootbuikige, goedlachse dikzak (Budai) die met open armen en blik de wereld tegemoet treedt. Daar is niets ascetisch aan.

Het is dan ook niet voor niets dat Nico Tydeman (een van Nederlands oudste zen-cracks) het omschrijft als ‘met losse handen fietsen'.

Het leven is een spel


Recentelijk vond ik dit het meest terug bij Tydemans Angelsaksische evenknie Alan Watts (1915-1973). Wie hem googelt, komt tal van Youtube-filmpjes tegen waarin hij op inspirerende en humorvolle manier duidelijk maakt dat het leven niet meer en niet minder is dan een spel. Oftewel: Homo ludens, de spelende mens, zoals de beroemde Groningse historicus Johan Huizinga (1872-1945) dit heeft genoemd. Die geest is uit de fles. En ik hoop daar voorlopig geen kurk op te doen. Daarvoor smaakt het te veel naar meer. Met een blik in de spiegel, verbeeld ik me dat de ietwat verlegen glimlach meer en meer plaats maakt voor een schalks lachje...

Léon Boer is strateeg en historicus in en vanuit Groningen, en deelnemer aan SBG31. Op 15 april a.s. start de 32e editie van de leergang SBG (Strategisch Bewegen in Gemeentelijke krachtenvelden). -------------------------------------------------------------------------------------------------

Relevante leergangen: Strategisch Bewegen in Gemeentelijke krachtenvelden (SBG)

« Terug
« Artikelen zoeken

Aanvragen eNieuwsbrief


Publiek Domein geeft vier keer per jaar een digitale nieuwsbrief uit met achtergrondartikelen bij de trends en ontwikkelingen die wij in het openbaar bestuur signaleren.

De redactie van de Nieuwsbrief wordt gevormd door:


Reacties op de Nieuwsbrief kunt u mailen naar utrecht@publiekdomein.nl.