home > over ons > nieuwsbrief

Leef je verlangen

Auteur(s): Almer Toby,‘Wat is jouw anker?' Die vraag werd me onlangs gesteld tijdens een professionaliseringsbijeenkomst van Publiek Domein over generatief leiderschap. Ik raakte erover in gesprek met Geert Neelen en Monique Wijshoff. Monique vertelde enthousiast dat alles in haar leven op de juiste plek leek te vallen: haar werk, haar relatie, haar nieuwe huis. Ze voelde zich stevig verankerd door deze drie elementen. En dat straalde ze ook uit. Ze was in haar element.


Maar hoe was dat bij mij? Wat was mijn anker? Ik merkte dat ik daar geen duidelijk antwoord op had. En dat vond ik vervelend. De hartstocht waarmee Monique haar verhaal vertelde, raakte me. En misschien was ik er ook wel een beetje jaloers op. De vraag houdt me sindsdien regelmatig bezig.

‘Sla mijn handen maar weg'

Het traject dat ik volg aan het opleidingsinstituut ITIP helpt me om meer helderheid te krijgen over wat mijn anker is. Pas kreeg ik een nieuw inzicht tijdens een workshop. Een dame in de groep vertelde dat ze moeite had met grenzen stellen, met nee zeggen. De begeleider zag dat er iets verkrampts was aan het gebied rond haar keel en vroeg haar om tegenover haar te komen staan. De trainer legde haar handen op haar keel in een soort wurggebaar. ‘Sla mijn handen maar weg,' zei ze, meerdere keren. Maar de cursist deed het niet, kon het blijkbaar niet, hoewel duidelijk te zien was dat ze veel last had van de aanraking. Zo diep zitten die patronen soms. Niet alleen geestelijk, maar ook lichamelijk. Een goed voorbeeld van hoe je blokkades op een fysieke manier blootlegt in plaats van door een gesprek. Tijdens die workshop realiseerde ik me dat ik ook meer op die manier te werk wil gaan. Niet per se altijd door aanraking, maar wel minder rationeel.

Vanuit gevoel én ratio

Bij de overheid wordt nog steeds veel gewerkt vanuit de ratio: gesprekken, vergaderingen, e-mails. Als coach/trainer pas ik daar prima in, want ik kan goed gesprekken voeren, scherpe vragen stellen en snel tot de kern komen. Maar ik ben ook opmerkzaam als het gaat om groepsdynamiek en lichaamstaal. Ik ben gevoelig voor sferen en voor het non-verbale. Die gevoeligheid wil ik een grotere rol geven. Op een ‘zachte' manier doorbraken bereiken en verandering bewerkstelligen.

‘Leef je verlangen,' zei Geert Neelen ooit tegen me. En dat lukt me steeds beter. Ik ben bezig om meer facetten van mezelf te integreren in mijn werkwijze. Nu weet ik dat dat onderdeel is van mijn anker.

www.depubliekeadviseur.nl
www.itip.nl

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Achtergrond

Almer Toby is begeleider, coach en trainer binnen de publieke sector. Hij ondersteunt teams en teamleiders om hun team effectief en geïnspireerd te maken. Sinds 2013 is hij verbonden aan Publiek Domein.

---------------------------------------------------------------------------------------------- 

« Terug
« Artikelen zoeken

Aanvragen eNieuwsbrief


Publiek Domein geeft vier keer per jaar een digitale nieuwsbrief uit met achtergrondartikelen bij de trends en ontwikkelingen die wij in het openbaar bestuur signaleren.

De redactie van de Nieuwsbrief wordt gevormd door:


Reacties op de Nieuwsbrief kunt u mailen naar utrecht@publiekdomein.nl.