home > over ons > nieuwsbrief

Ruimte door beelden

Auteur(s): Ardi Roelofs,

Voor sommigen is het nostalgie, voor anderen blijft het een welkome ‘plof' op de deurmat: ansichtkaarten ontvangen. Na het lezen van "Ruimte door beelden, werken met visuals" van Judith Zadoks en Paulien den Bode ga je anders naar deze post kijken. De foto speelt door het hoofd: welke beelden roept hij op, welk thema zit erin, waar doet de foto me aan denken? En voordat je het weet begin je aan het verzamelen van ansichtkaarten, verjaardagskaarten en kunstkaarten.

Zadoks en Den Bode hebben een uitermate praktisch boek geschreven over het werken met visuals, zoals zij fotomateriaal wat opwaarderend noemen. Zij zijn er in geslaagd om te laten zien dat visuals op allerlei momenten in werkprocessen als versnellers en verrijkers kunnen worden ingezet. Met talloze voorbeelden wordt dit geïllustreerd, variërend van bijeenkomsten over strategie, beleid of samenwerking tot gesprekken over stijlen van leidinggeven, conflict of evaluatie.

Nieuw is het werken met beelden geenszins; de auteurs
hebben zich laten leiden door de goede resultaten uit hun adviespraktijk en zijn op zoek gegaan naar theoretische onderbouwing. Het brengt hen bij meer dan het voor de hand liggende wakker roepen van creativiteit. Werken met visuals genereert energie, tempo, focus, keuzes, concreetheid, openheid, verbinding, teamontwikkeling, reflectie: ruimte om van het verwachte af te stappen, ruimte om te bezinnen. Zadoks en Den Bode schetsen theorieën en modellen over creativiteit, diversiteit en imaginatie en werken dit uit naar een heldere methodiek.

Het boekje zelf is net zo beeldend als het onderwerp: rijk aan full color foto's en tips die de aarzelende beginner over de streep trekken en de routinier over andere toepassingen doet nadenken. Een werkboek als dit is een handige aanwinst voor adviseurs, trainers en coaches en beslist ook voor iedereen die bijeenkomsten leidt of intensieve medewerkersgesprekken voert.

En nu wachten op post, of surfen naar www.fotomissie.nl.

Judith Zadoks, Paulien den Bode

Ruimte door beelden (Werken met visuals; Voor adviseurs, trainers en coaches), ISBN 978-90-811125-1-2,
via boekhandel of www.zadoks.nl

 

Relevante leergangen: Praktijkatelier Brede Verbindingen 4, Leergang voor Regisseurs in het Publieke Domein

« Terug
« Artikelen zoeken