€ 14.950,- (exclusief verblijfskosten)
Start 2023
Van ambtelijke professionals bij een gemeente, provincie of waterschap wordt steeds meer verwacht. Kennis van de inhoud is niet meer voldoende. Je moet strategischer omgaan met alle partijen waarmee je dagelijks te maken hebt en effectiever kunnen handelen.
Essentieel daarbij is dat je een situatie van verschillende kanten kunt benaderen en interpreteren. Naast een andere manier van kijken, vraagt het ook om de bereidheid je handelen, overtuigingen en drijfveren diepgaand te onderzoeken. Het maakt de leergang tot een persoonlijke zoektocht naar hoe als persoon en professional in de gemeentelijke context verschil te maken. Publiek Domein verbindt bezieling en kwaliteiten met concrete strategische en maatschappelijke vraagstukken, ervan uitgaande dat de deelnemer zelf het belangrijkste instrument is.
De leergang heeft mij bagage gegeven voor het leven.
Na afloop van de leergang weet je als professional in het publieke domein beter hoe je kunt bereiken waar je op uit bent. Je weet beter positie te kiezen in complexe processen met meer gevoel voor politiek-bestuurlijke verhoudingen. Je bent daardoor breder en effectiever inzetbaar. Bovendien geeft het je een scherper zicht op een eventuele volgende stap in je loopbaan.
Wat ik heb geleerd? Knellende situaties op een luchtige manier bespreekbaar maken en vertrouwen hebben in een goede uitkomst.
Negen seminars vormen de kern van het programma waarbij jij in jouw professionele context steeds centraal staat. Er zijn twee keuzeseminars waarvan we de invulling afstemmen op de behoeften van de groep. Andere onderdelen van de leergang zijn:
Op verschillende manieren worden leidingevenden bij dit alles betrokken.
Maak het verschil en investeer met de leergang SBG in je professionele en persoonlijke ontwikkeling.
Meer lezen over de leergang?
Léon Boer, strateeg en historicus in en vanuit Groningen, nam deel aan de 31e editie van de SBG. Lees hieronder zijn ervaringen:
‘Oh jij doet S-B-G!’ Het afgelopen jaar werd dit vaak gevolgd door een vette glimlach: ‘Dat is die cursus waardoor je óf een andere partner gaat zoeken óf een andere baan. Toch!?’ Met zulke mythische proporties verkoopt een leergang zichzelf. PR overbodig. Succes verzekerd.
Doorgaans beantwoordde ik dit, half verlegen, half afhoudend, met een schamper lachje. In de categorie: ‘Zeg eh, wat weet jij meer dan ik…’
Bij het begin van de leergang SBG was mijn scheiding nog niet zo heel lang achter de rug. Ik stond, na een tweejarige pendel tussen 050 en 020, juist weer op het punt om samen te gaan wonen. Nee, dat was dus niet wat ik hoopte te vinden. Volgende stappen op weg naar een nieuwe baan. Ja, dat wel. Maar erg uitgesproken was ik daar niet in. En eerlijk gezegd: nu nog steeds niet. De SBG-mythe doorgeprikt? Misschien.
Ik vond wel totaal iets anders. Iets onverwachts. Maar (achteraf) wel plaatsbaar. Iets wat ik de komende jaren als een schat ga koesteren! Namelijk speels en schelms zijn.
Niet dat dit er altijd dik bovenop ligt. Een enig en beschermd kind, afkomstig uit een Oost-Gronings dorp op de grens van klei en veen. Vervolgens opgegroeid en ergens halverwege opgeklommen in de ‘sociaaldemocratische zuil’. Een boekenwurm die als de eerste van zijn familie de universiteit bezocht. Doorgaans zijn dit eerder garanties voor een flinke en serieuze verbetenheid (voorbeelden te over) dan voor een portie losse spontaniteit. Meer de ernst dan de luim.
Maar pel je die laag er af, dan zit er van kinds af aan een laag onder van open, speelse nieuwsgierigheid. Dol op geestige opmerkingen en streken. Maar (tot nu toe) meer privé dan (zeker vanaf puber) in het openbaar. Het was vooral Geert Neelen die mij (‘jij hebt iets speels’) hier op heeft gewezen. Dit bewustzijn is nog eens versterkt door zen. Pardon, zen? Dat is toch meer iets voor eenzelvige, cerebrale, in het zwart geklede types? Nog verder vast in de zompige klei? Mis!
Binnen zen zijn de ‘Tien afbeeldingen van de Ossenhoeder’ al meer dan duizend jaar een begrip. Ze geven het transformatieproces weer van een zen-beoefenaar. Het laatste, uiteraard meest ultieme, plaatje is die van een blootbuikige, goedlachse dikzak (Budai) die met open armen en blik de wereld tegemoet treedt. Daar is niets ascetisch aan.
Het is dan ook niet voor niets dat Nico Tydeman (een van Nederlands oudste zen-cracks) het omschrijft als ‘met losse handen fietsen’.
Recentelijk vond ik dit het meest terug bij Tydemans Angelsaksische evenknie Alan Watts (1915-1973). Wie hem googelt, komt tal van Youtube-filmpjes tegen waarin hij op inspirerende en humorvolle manier duidelijk maakt dat het leven niet meer en niet minder is dan een spel. Oftewel: Homo ludens, de spelende mens, zoals de beroemde Groningse historicus Johan Huizinga (1872-1945) dit heeft genoemd. Die geest is uit de fles. En ik hoop daar voorlopig geen kurk op te doen. Daarvoor smaakt het te veel naar meer. Met een blik in de spiegel, verbeeld ik me dat de ietwat verlegen glimlach meer en meer plaats maakt voor een schalks lachje…
Looptijd
1 jaar
Tijdsbesteding
Intake, 9 seminars inclusief intervisie (26 dagen), tussentijds ontwikkelgesprek op de werkplek en een coachingsgesprek bij Publiek Domein
Doelgroep
Ambtelijke professionals (met een beleidsinhoudelijke invalshoek, managementfunctie, projectleiders- of programmamanagersrol) die dagelijks functioneren in complexe gemeentelijke krachtenvelden
SBG Intervisiegroep
Overweeg je deelname aan de leergang? Het is mogelijk nu al te starten in de Intervisiegroep van de SBG, als voortraject op de leergang.